Лазерная коррекция зрения 

«Мікрохірургія ока» — Новий крок в дослідженні топографії рогівки з камерою Шеймпфлюга

У сучасній офтальмології без спеціального обладнання вкрай складно визначити ступінь розвитку захворювання і призначити правильну методику лікування. Одним з таких спеціалізованих приладів є комп’ютерний рогівковий топограф. Він дозволяє протягом декількох секунд відсканувати всю поверхню рогівки, заміряти її топографію передньої і задньої поверхні, заломлення в кожній точці, а також виявити перші ознаки кератоконуса, хронічного захворювання, що приводить до витончення і перфорації рогівки.

Топографія використовується для проведення скринінгу серед потенційних пацієнтів рефракційних хірургічних центрів, попередньо планування операції при астигматичного кератотомии, ранньої діагностики станів, що загрожують розвитком роговичной Ектазій, оцінки неправильного астигматизму, а також розвитку нових методів рефракційної хірургії та підбору контактних лінз певного типу.

Топограф комп’ютеризований і забезпечений аналітичним програмним забезпеченням для картування рогівки, а також кількісної та якісної оцінки змін її рельєфу. І в останні роки даний метод починає входити в число рутинних процедур при оптометричних обстеженні.

Кератоконус — це дегенеративне незапальне захворювання ока, при якому рогівка стоншується і приймає конічну форму. Його розвиток може привести до серйозного погіршення зору. Найчастіше пацієнти скаржаться на світлобоязнь, двоїння і розмазування зображення. Захворювання є найбільш поширеною формою дистрофії рогівки. Кератоконус вражає приблизно одну людину з тисячі, незалежно від національності та місця проживання. Діагноз зазвичай ставиться в юності, а в найбільш важкій стадії перебіг хвороби сягає до двадцяти або тридцяти років.

Сьогоднішня тактика лікування кератоконуса — це послідовність застосування медичних технологій, спрямованих на стабілізацію змін рогівки і відновлення гостроти зору. При цьому зусилля лікарів спрямовані на те, щоб уникнути проведення пересадки рогівки. Лікування починається з процедури кросслінкінг.

Технологія кросслінкінг (cross-linking)

Метод кросслінкінг був запропонований в 1999 році професором Теодором Зейлера і його асистентами. Основною метою методу є призупинення прогресії кератоконуса. Метод рогівкового генового кросслінкінг (також відомого як метод UV-x-linking, С3-R, crosslinking method, UVA method, CCL method) являє собою фотополімеразацію стромальних волокон, що виникають в результаті комбінованого впливу фотосенсибилизирующего речовини (рибофлавін або вітамін В2) і ультрафіолетового світла.

Своєчасне проведення цієї операції при початкових стадіях кератоконуса і при ятрогенних кератоектазіях дозволяє:

— призупинити подальше прогресування кератоконуса (стабільність отриманих результатів в середньому 7,5 року при 10-ти річному спостереженні);

— отримати більш високу гостроту зору в середньому на 1,4 рядки; зниження оптичної сили рогівки (за рахунок уплощения центральній частині рогівки і збільшення рівномірності її кривизни) в середньому на 2,1 D;

— відстрочити проведення наскрізної кератопластики (на невизначений час).

Автор статті: медичний центр мікрохірургії ока Oculus у Львові.

Related posts