Здоров'є всієї родини 

Діастема – чому вона утворюється?

Як утворюється діастема та які існують типи?

Існує кілька типів діастеми залежно від причини її виникнення. По-перше, справжня діастема, яка є результатом надмірно великої вуздечки верхньої губи (складка м’яких тканин, що з’єднує губу з яснами), ось тут виконується пластика вуздечки верхньої губи. По-друге, розрізняють псевдодіастему. Це відбувається, коли різці зменшуються в розмірах і не заповнюють весь призначений для них простір. Також цей тип діастеми виникає у людей з гіподонтією – відсутністю зубів – коли у роті занадто багато місця для наявної кількості зубів. У цій ситуації центральні різці зміщуються, створюючи простір між ними.

Розрізняють також фізіологічну діастему, що виникає у дітей у період зміни зубів, коли бічні різці ще відсутні. Цей тип діастеми, який часто непокоїть батьків, зазвичай спонтанно дозволяється з часом.

Коли та як лікувати діастему?

Загальноприйнято, що діастему слід лікувати, якщо вона більша ніж 2 мм або викликає проблеми з функціонуванням пацієнта, наприклад, дефекти мови. При меншому проміжку між зубами рішення про лікування залежить від естетичного сприйняття пацієнта. У багатьох ситуаціях, коли пацієнт приходить на прийом через діастему, його випадок вимагає лікування не через наявність самої міжзубної щілини, а через інші фактори, що викликають її, як описано вище.

Наприклад, наявність надкомплектного зуба зазвичай вимагає видалення, щоб цей зуб не викликав зовнішню резорбцію в сусідніх зубах або не стиснув нерви, що проходять через носо палатальний канал.

Крім того, у разі гіподонтії для комфортного функціонування пацієнта у багатьох випадках необхідне лікування на імплантатах та протезування у поєднанні з ортодонтичним лікуванням.

Саме лікування діастеми зазвичай є ортодонтичним лікуванням, але в ситуаціях, описаних вище, воно також вимагає проведення хірургічного або хірургічно-протезного лікування.

Залежно від розміру щілини між різцями, віку пацієнтів та вирівнювання різцевих зубів, ортодонт може рекомендувати лікування незнімними брекетами або брекетами, що знімаються. Якщо невеликий зазор, наприклад, через зменшення розміру різців, може бути рекомендовано відновлення коронок цих зубів.

Related posts