Здоров'є всієї родини 

Профілактика здоров’я: як часто потрібно відвідувати лікаря залежно від віку

Профілактика – починаючи з 40 років
Сьогодні, як ніколи, світ охоплений медичними послугами, тож у розвинених країнах намагаються уникати профілактичних медоглядів молодих людей. По суті, до 18 років, якщо немає скарг, профілактичні перевірки не потрібні (хіба що для дітей це може бути важливо для контролю за їх здоров’ям та розвитком).

Пізніше — чоловікам з 24 років та жінкам з 28 років рекомендуються профілактичні перевірки не частіше ніж раз на 3–5 років, залежно від наявності скарг та думки сімейного лікаря.

Якщо скарг немає, у 35–40 років обстеження не потрібні: кожен має уважно ставитися до себе і відвідувати лікаря лише з появою скарг, хай це і нежить.

Найчастіше у лікаря слід бути тим, у кого зайва вага, підвищений тиск, а також курцям — останнім рекомендується робити рентген легень раз на три роки.

Більш серйозна профілактика починається у 40 років – бажано бувати у сімейного лікаря щорічно. Втім, за статистикою, понад 80% людей цього віку відвідують лікаря рідше одного разу на рік.

Щорічно — безкоштовний огляд
У Латвії кожен, хто протягом року не звертався до свого сімейного лікаря через якесь захворювання, може пройти безкоштовний профілактичний огляд. Під час огляду сімейний лікар повинен розпитати пацієнта та оцінити його загальний стан здоров’я. Вимірюється кров’яний тиск і пульс, прослуховується робота серця та легені, промацуються живіт та лімфовузли, проводиться огляд грудей та оцінюється щитовидна залоза.

По суті, сімейний лікар повинен оглянути пацієнта з голови до ніг, однак, що саме він робитиме чи не робитиме, вирішує сам лікар. Аналіз крові у профілактичний медогляд не включений. Його, як і УЗД, призначають лише за наявності скарг або якщо у лікаря з’явилася підозра на якесь захворювання.

У певному віці безкоштовно проводиться вакцинація: через кожні 10 років дорослим потрібно вводити комбіновану вакцину від дифтерії та правця. Ін’єкцію роблять прямо в кабінеті у сімейного лікаря або у кабінеті вакцинації — лікар випише туди напрямок.

Обов’язкові перевірки
Інша річ — обов’язкові перевірки здоров’я для тих, чия робота пов’язана із ризиком для здоров’я інших людей. Медичні книжки потрібні, наприклад, кухарям, офіціантам, перукарям, працівникам косметичних кабінетів та плавальних басейнів, вчителям, вихователям, нянькам… Медичні перевірки щорічно мають відбуватися також поліцейські та пожежники. Якщо робота пов’язана зі здоров’ям інших людей, перевірка включає загальне та спеціалізоване обстеження. Наприклад, це може бути флюорографія, яку необхідно проходити щорічно.

Обов’язковими є перевірки здоров’я і для тих, на чиє здоров’я можуть вплинути шкідливі умови праці. Така перевірка проводиться перед укладенням трудового договору, і періодично за рекомендацією роботодавця чи фахівця з охорони праці.

Оформлення медичної книжки держава не сплачує — згідно із Законом про працю ці витрати покриває роботодавець. За первинну перевірку здоров’я найманець платить сам, якщо немає іншої домовленості з роботодавцем.

Платні перевірки
Більшість великих медустанов пропонують усім охочим загальну перевірку здоров’я — так звані програми check up, щоб за короткий час оцінити стан усіх важливих систем організму без перебування у стаціонарі. Залежно від віку, стану здоров’я та побажань клієнта клінік пропонують різні перевірки здоров’я. Наприклад, є перевірки лише для жінок і лише для чоловіків, окремо можна перевірити серце, хребет, обмін речовин. Є також спеціальні програми для людей до 40-річного віку та літніх людей. За всі ці обстеження доводиться платити зі своєї кишені, і в залежності від обсягу вони можуть коштувати кількасот євро.

Що потрібно знати про скринінг раку?
У сімейного лікаря можна поцікавитися можливістю пройти оплачену державою профілактичну перевірку на рак грудей, шийки матки та кишечника (колоректальний рак). Ці перевірки, подальші обстеження та лікування забезпечуються поза загальною чергою, їх не стосуються квоти на державне фінансування.

Для перевірки на рак грудей та шийки матки жінкам певного віку надсилають поштою запрошення: на перевірку грудей – у 50–68 років (раз на два роки), шийки матки – у 25–70 років (раз на три роки). Перевірку кишечника можуть проходити жінки та чоловіки у 50-74 роки (раз на рік), для цього потрібно отримати у сімейного лікаря скринінг-тест або направлення до лабораторії.

Перевірки можна пройти також в аптеках
Певні перевірки можна пройти і в аптеках, наприклад, виміряти тиск, визначити рівень цукру та рівня холестерину. Також у деяких місцях пропонується пройти спеціалізовані перевірки, наприклад, стану шкіри голови та волосся чи складу свого тіла.

Related posts