Здоров'є всієї родини 

Синдром вигоряння: як його розпізнати та запобігти

Результати нещодавно проведеного дослідження “Індекс Здоров’я Mana Aptieka & Apotheka” свідчать про те, що майже 40% мешканців Латвії пережили проблеми зі здоров’ям, спричинені професійною діяльністю. До того ж, кожен третій (31%) стикався з проблемами фізичного здоров’я, які були викликані або погіршені трудовими умовами, а кожен п’ятнадцятий житель пережив синдром вигоряння.

Останнім часом доводиться часто чути про синдром вигоряння, що є найпоширенішим порушенням психоемоційного здоров’я, що виникає під впливом трудових обов’язків. Проблеми фізичного здоров’я найчастіше є випадками, що індивідуально оцінюються, появі яких сприяють шкідливі фактори трудового середовища, наприклад, пил, шум і ергономіка, а також знання співробітника про безпеку праці.

У свою чергу, у разі синдрому вигоряння причиною часто є неефективні організаційні процеси на підприємстві, а також надто велике навантаження та переробка. Тому важливо, щоб кожна людина усвідомлювала свої трудові здібності та стресостійкість, оскільки керівництво не зможе “приміряти” на собі роль колеги та визначити момент, коли обов’язків, можливо, надто багато.

Найчастіше синдром вигоряння переживають працівники інтелектуальної праці – наприклад, представники творчих індустрій, а також педагоги, медичні фахівці – це пов’язано з великим емоційним навантаженням. Це доводить і Індекс Здоров’я, який показує, що саме серед мешканців з вищою освітою найбільше тих, що пережили вигоряння (13%). Це пов’язано з щоденною обробкою великого обсягу інформації, емоційної роботи, найімовірніше, з більшою відповідальністю та великою кількістю обов’язків.

Нерідко й молоді фахівці хочуть довести себе у обраній професії, щодня висуючи перед собою нові виклики та працюючи більше години, ніж передбачено. Нині у багатьох галузях виражена проблема нестачі робочої сили в і це нерідко закінчується навантаженням наявних співробітників.

Провісник синдрому вигоряння – дратівливість, спричинена роботою
Синдром вигоряння як серйозна проблема здоров’я у Латвії актуалізувалася протягом останніх років. На жаль, лікарі діагностують набагато менше випадків захворювань, ніж у реальності. В основному тому, що люди самі часто не вміють розпізнати симптоми синдрому вигоряння, а також рідко звертаються за допомогою. У більшості випадків пацієнт сподівається, що впорається без втручання сторонніх людей, а також відчуває сором, що переживає проблеми зі здоров’ям емоційного характеру.

Суспільство досі не може прийняти, що переживати проблеми психоемоційного здоров’я та відчувати необхідність відвідати лікаря нормально, і цього не треба соромитися. В результаті і ті випадки синдрому вигоряння, які діагностують, найчастіше вже дуже запущені.

Синдром вигоряння іноді можна сплутати з депресією, проте важливо відзначити, що синдром вигоряння може протікати разом із депресією. Однак головна відмінність між цими двома хворобами у тому, що у разі синдрому вигоряння пацієнту зрозуміло, що цей емоційний дискомфорт викликає саме робота. Тобто. робота викликає сплеск негативних емоцій вже тільки при думці про роботу. Важко знайти мотивацію працювати, долає постійне почуття втоми, людина намагається ізолюватися з інших, і це виникає саме у зв’язку з роботою. Пізніше, ігноруючи ці ознаки та посилюючи синдром вигоряння, психоемоційні порушення починають впливати і на інші життєві сфери.

Якщо говорити про провісників хвороби, то перше — надмірна емоційна реакція на різні нюанси, пов’язані з роботою, дратівливість. Особливо якщо раніше людині не було властиво надто емоційно сприймати подібні ситуації на роботі. Подібні зміни з боку часто помічають і колеги чи члени сім’ї, тому добре, якщо ми уважні.

Друге — якщо через роботу виникають порушення сну, людина не може заснути, бо весь час думає про роботу. Якщо через це навіть доводиться вночі прокидатися, обов’язково треба подумати, а чи не варто звернутися по допомогу.

Третє – погіршення пам’яті. Нерідко це пов’язано з тим, що обов’язків так багато, що вже просто неможливо запам’ятати.

Результатом невилікованого синдрому вигоряння можуть стати шкідливі звички та залежності
Синдром вигоряння: як його розпізнати та запобігти Foto: Shutterstock
У лікуванні синдрому вигоряння зазвичай застосовують психотерапевтичні методи. Якщо виникла подібна проблема, перше, що необхідно зробити, — зрозуміти, що є основною причиною поганого емоційного самопочуття, і тоді треба вирішувати причину.

Related posts